Drodzy Goście i drogie Drużyny!

Z przyjemnością przedstawiamy Wam tegoroczne jury profesjonalistów. W składzie Jakub Steuermark, Arkadiusz Sitek i Isabel Balderas.

Profesjonaliści przyznają dodatkowe nagrody i wyróżnienie dla jednej z drużyn. Ocenią potrawy pod kątem sposobu ich przygotowania, obróbki produktów, podania, oryginalności jak i samego warsztatu.

jsJakub Steuermark – ojciec projektu Masło i Szałwia. Zaczynał od Florydy, gdzie założył swoje Deli – bar z kanapkami, w którym wszystkie produkty były w naturalny sposób wędzone, duszone i długo gotowane. Niedługo potem objął stanowisko szefa kuchni w Anglii w jednym z prestiżowych gastropubów w West Sussex. Stamtąd trafił do Londynu, gdzie razem z innymi szefami mógł współtworzyć Jamie’s Italian, włoską restaurację Jamiego Olivera w Covent Garden. Jednak deszczowy klimat nigdy nie pasował do jego stylu życia, stąd podjął decyzję o wyjeździe do Hiszpanii. Objął tam stanowisko Szefa Kuchnia w dwóch restauracjach – irlandzkim gastropubie i typowym grillbarze, gdzie kreował swoje menu i zarządzał kuchniami obu restauracji. Jesienią 2013 roku wrócił do Polski i rozpoczął swój własny projekt Masło i Szałwia.

Kuba jest pasjonatem podróży i dobrej kuchni, gotował i mieszkał (oprócz Hiszpanii, Anglii i USA) także we Włoszech, Czarnogórze, Meksyku i na Kubie.

 

asArkadiusz Sitek – szef kuchni restauracji La Maison, wyjątkowego miejsca na mapie Warszawy, gdzie słodycze przygotowywane są przez Mistrza Świata Cukiernictwa Yanna Bonneau, a kuchnia Arka zachwyca wielbicieli znakomitej kuchni francuskiej i śródziemnomorskiej. Czarująca osoba z wieloletnim doświadczeniem w gastronomii, przywiązuje wagę do najmniejszych nawet szczegółów, docenia autorskie inspiracje.

 

 

 

 

 

 

ibMaria Isabel  Balderas – szef kuchni z wieloletnim doświadczeniem. Pracowała w restauracjach: Puente de Ovando Restaurant (Puebla, Meksyk), Sheraton Hotel (Canun, Meksyk), Mariott Hotel (Canun, Meksyk), Melia Hotel ( San Jose del Cabo), Fishers Hotel ( Pitlochry, Szkocja), Mariott Hotel (Warszawa) ). Aktualnie szef kuchni słynnej meksykańskiej restauracji DosTacos.

Komu przekażą swój widelczyk?!

Przekonajcie się sami!